#realestate
#retail
#logistic
#warehousing
Cand vine vorba de investitiile retailerilor straini in Romania, acestea privesc achizitia de terenuri, construtia de hipermarketuri si de centre logistice. Cele mai mari bugete pentru expansiune ale anului 2020 le-a avut grupul Schwartz din care fac parte Kaufland şi Lidl.
Kaufland a investit peste 300 de milioane de euro in anul 2020, iar Lidl a bugetat investitii de peste 200 de milioane de euro. Majoritatea capitalului a fost folosit in investitii de tip greenfield pentru dezvoltarea de noi magazine, acesta fiind o strategie comuna a celor 2 retaileri, spre deosebire de ceilalti care mizeaza pe dezvoltarea retelei in spatii inchiriate.
Profi este cel mai mare retailer din Romania, in ceea ce priveste numarul de magazine, insa expansiunea retelei a fost facuta in spatii inchiriate. Grupul Delhaize care detine Mega Image a avut cateva investitii greenfield in anul 2020, in depozitele logistice din Stefanesti de Jos, finalizand si cel de-al doilea centru logistic.
O alta componenta importanta a investitiilor de tip greenfield priveste sectorul spatiilor industriale si logistice. In acest sector principalii jucatori internationali sunt WDP si CTP in ceea ce priveste investiile din 2020. WDP a avut un buget de 160 de milioane de euro pentru spatii logistice si industriale, aici intra parcul logistic de la Craiova, Timisoara, Buzau, Deva, Stefanestii de Jos, Sibiu si Slatina pentru clienti importanti cum sunt Carrefour, Decathlon, Profi, Aggreko, Lecom, Ursus si Pirelli. Compania estimeaza să genereze un randament investițional brut de 8,4 % pentru totalul portofoliului din Romania. Impactul crizei de COVID-19 a afectat foarte putin portofoliul de proprietăți al dezvoltatorului, care are o rată de ocupare de 98,1% stabilă pentru Q1,Q2,Q3 ale anului 2020.
CTP este cel mai mare dezvoltator și administrator de spații logistice și industriale, cu peste 1.000.000 m2 suprafață închiriabilă situați în zece orașe. Pentru anul 2020 CTP a bugetat o investitie de peste 65 de milioane de euro pentru proiectul CTP Bucharest Nord unde va avea operational peste 100.000 m2.
Proiectele greenfield sunt foarte complexe, iar procesul de implementare este de durata. Acesta se structureaza in cateva etape: achizitia terenului, obtinerea autorizatiei de constructie si ale avizelor, ridicarea constructiei. Toate aceste etape ale proiectului sunt analizate in detaliu din punct de vedere al riscurilor din perspectiva juridica in cadrul procesului de “due diligence” realizat de Bartlet Real Estate.